DowDuPont Dördüncü Çeyrek ve 2017 Yılı Sonuçlarını Açıkladı

Küresel pazara birinci sınıf yenilikçi ürünler, malzemeler ve hizmetler sunan DowDuPont, 2017 dördüncü çeyrek ve 2017 yılı sonuçlarını açıkladı. Devam eden operasyonlardan elde edilen 2017 GAAP hisse başına kazanç 0,95 dolar olarak açıklanırken, proforma ayarlı hisse başına kazanç ise yüzde 22 artışla 3,40 dolar oldu. DowDuPont icra kurulu başkanı Ed Breen konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Dördüncü çeyrek işletme sonuçlarımız 2017 yılı boyunca gerçekleştirdiğimiz güçlü performansı devam ettirdi. Çeyrek dönemde ve yılın genelinde toplam gelirlerle kâr-zarar hanemizde çift basamaklı bir büyüme kaydettik” dedi.

Yapılan açıklamaya göre DowDuPont’un 2017 yılı dördüncü çeyrek net satışları, tüm işletme segmentlerinde ve coğrafyalardaki kazanımlarla birlikte yüzde 13 artarak 20,1 milyar dolar oldu. Devam eden operasyonlardan elde edilen hisse başına GAAP kazancı 0,95 dolar olurken, proforma ayarlı hisse başına kazançlar ise bir önceki yıla göre yüzde 22 artarak 3,40 dolar oldu.

DowDuPont icra kurulu başkanı Ed Breen yaptığı açıklamada, “Dördüncü çeyrek işletme sonuçlarımız 2017 yılı boyunca gerçekleştirdiğimiz güçlü performansı devam ettirdi. Çeyrek dönemde ve yılın genelinde toplam gelirlerle kâr-zarar hanemizde çift basamaklı bir büyüme kaydettik,” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “2017 yılı sonuçlarımız ürünlerimizin pek çoğuna yönelik altta yatan sağlam talebi, inovasyon lokomotifimizin gücünü ve büyüyen pazarlardaki lider konumlarımızı yansıtıyor. Bu sonuçları, şirket birleşmemizi tamamlarken elde ettik.  Kilit nihai pazarlarda iş kollarımızı yeniden gruplandırdık ve maliyet sinerjisi programlarımızdan 800 milyon doların üstünde uzun vadeli projeksiyon tasarrufu elde ettik. Kaydettiğimiz ilerlemeyi dikkate alarak, maliyet sinerjileriyle ilgili taahhüdümüzü yüzde 10 yukarı çekerek 3 milyar dolardan 3,3 milyar dolara çıkarıyoruz. Planlanan halka açık şirketlerin kuruluşuyla ilgili de önemli ilerleme kaydediyoruz. Hâlihazırda şirket kuruluşlarının bugünden itibaren 14 ile 16 ay içinde gerçekleşmesini bekliyoruz.”

DowDuPont yönetim kurulu başkanı Andrew Liveris ise “Küresel ekonomik yayılmanın gidişatı, tüketici ve iş çevrelerinin güveni, istihdam ve ücret artışı ile imalat ve altyapı yatırımı faaliyetlerindeki sağlam temellerin güdümünde ivme kazandı,” dedi. Liveris sözlerini şöyle sürdürdü, “Özellikle ABD, Almanya, Fransa, Kanada ve Birleşik Krallık gibi gelişmiş ekonomilerde geniş tabanlı büyümeye dair güçlü lider göstergeler görmeye devam ediyoruz. Ayrıca, iş çevrelerinden gelen ilk sinyaller; ABD vergi reformunun, geliştirilmiş rekabetçilikten ve işletmeleri destekleyen teşviklerden de yararlanacak yerli sermaye yatırımları için bir katalizör görevi göreceğine işaret ediyor. Bunun yanı sıra, gelişmekte olan ekonomilerde, özellikle Hindistan ve Çin’de olmak üzere aynı zamanda Afrika ve Orta Doğu’da da yükselişe geçen orta sınıf sürdürülebilir büyümeyi desteklemeye devam ediyor. Bütün bunlar, Malzeme Bilimi, Tarım ve Özel Ürünler sektörlerinde artan ihtiyaçları karşılamak için iyi bir konumda bulunan DowDuPont’un portföyündeki ürün ve teknolojiler açısından iyiye işaret. Önümüzdeki dönemde, değer yaratma kaldıraçlarımız açık ve net: bu şirket birleşmesi işlemine dair maliyet ve büyüme sinerjilerini daha da açığa çıkarmaya devam etmek, ilk aşamadaki başarımızdan istifade ederek bugün duyurduğumuz gelişmiş maliyet sinerjisi taahhüdümüzü yerine getirmek; süregelen büyüme yatırımlarımızdan ve güçlü inovasyon yapımızdan yeni ürünler ortaya çıkarmak; ayrıca bugün duyurusunu yaptığımız hızlandırılmış zaman çizelgesine göre sektörlerinde lider üç şirketin kuruluşunu ve ayrılmasını hızla gerçekleştirmek.”

2017’nin Dördüncü Çeyreğinde Öne Çıkanlar

• DowDuPont devam eden operasyonlardan 0,52 dolar tutarında hisse başına GAAP zararı açıkladı. Hisse başına ayarlanmış kazançlar yüzde 41 artışla 0,83 dolar oldu. Geçen yılın aynı döneminde, proforma ayarlı hisse başına kazanç 0,59 dolar olarak gerçekleşmişti. Hisse başına ayarlanmış kazançlara, toplamda hisse başına 1,26 dolar net ücret ile DuPont gayrimaddi aktiflerinin amortismanına ilişkin hisse başına 0,09 dolar ücreti içeren çeyrek döneme ait önemli kalemler dâhil edilmemiştir.

• Net satışlar, tüm işletme segmentlerinde ve coğrafyalarda yüzde 13 artışla 20,1 milyar dolar olmuştur. Bir önceki yılın aynı döneminde ise proforma net satışlar 17,7 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. İş kollarına göre birincil satış büyüme lokomotifleri: Malzeme Bilimi – Endüstriyel Ara Ürünler & Altyapı (yüzde 27) ile Ambalaj & Özel Plastikler (yüzde 17); Özel Ürünler – Ulaştırma & Gelişmiş Polimerler ve Beslenme & Biyobilimler (her biri yüzde 10); ayrıca Tarım (yüzde 5). Bölgesel satış artışlarında Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) (yüzde 25) ile Kuzey Amerika (yüzde 10) başı çekerken, tüm iş kollarında görülen kazanımlarda Malzeme Bilimi işletme segmenti başı çekmiştir.

• Hacim, tüm işletme segmentlerinde ve coğrafyalarda görülen artışlarla, geniş tabanlı, tüketici güdümlü ve yatırımla başı çekilen taleple proforma bazında yüzde 6 büyümüştür. Hacim kazanımlarında başı Endüstriyel Ara Ürünler & Altyapı (yüzde 13), Ambalaj & Özel Plastikler (yüzde 8), Elektronik & Görüntüleme (yüzde 6) ve Ulaştırma & Gelişmiş Polimerler (yüzde 5) başı çekmiştir. Bölgesel hacim büyümesinde ise EMEA (yüzde 10) ve Asya Pasifik (yüzde 6) önde gelmiştir.

• Tüm coğrafyalardaki artışlar ve Endüstriyel Ara Ürünler & Altyapı (yüzde 12) ile Performans Materyalleri & Boyalarındaki (yüzde 10) çift haneli kazanımlarla, yerel fiyatlar proforma bazlı yüzde 5 yükselmiştir.

• ABD Körfez Kıyısı ile Suudi Arabistan’daki yeni kapasite ilaveleri, maliyet sinerjileri, daha düşük emeklilik/OPEB maliyetleri ve daha yüksek öz sermaye kazançları dâhil hacim ve fiyat kazanımlarıyla başı çekilen işletme FAVÖK, proforma bazlı yüzde 24 artarak 3,9 milyar dolar olmuştur. Bu kazanımlar, yükselen yem maliyetleriyle ABD Körfez Kıyısındaki yeni varlıklara ilişkin start-up harcamalarını fazlasıyla dengelemiştir.

• Şirket dördüncü çeyrekte uzun vadeli projeksiyona göre 800 milyon doları aşkın yıllık maliyet sinerjisi, 200 milyon doları aşkın gerçekleşmiş tasarruf elde etmiştir. DowDuPont maliyet sinerjisi taahhüdünü 3 milyar dolardan 3,3 milyar dolara yükselttiğini açıklamıştır.

• Bu çeyrekteki operasyonlardan elde edilen nakit akışı, artan nakit kazançların ve Tarım’daki mevsimsel nakit akışının güdümünde, 4,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiş; bu sonuç emeklilik planlarına yapılan katkılarla kısmen dengelenmiştir.

• Şirket bu çeyrekte hissedarlarına temettülerle (0,9 milyar dolar) ve hisse yeniden alımlarıyla (1 milyar dolar) yaklaşık 2 milyar dolar getiri sağlamıştır.

• Dördüncü çeyrek GAAP sonuçlarına, yeni ABD vergi mevzuatı sonucu ortaya çıkan yeniden ölçümler ve ücretlere ilişkin 1,1 milyar dolar tutarındaki (hisse başına 0,46 dolar gibi önemli bir kalem) net vergi yardımları dâhildir. Şirket bu yeni mevzuatın, önceki beklentilere kıyasla, 2018 yılı vergi oranına yüzde 1-2’lik bir düşüş olarak yansımasını beklemektedir.

• Şirket bugün şirketlerin planlanan bölünmesine dair zamanlama ve sıralama ile ilgili güncelleme yapmıştır: Malzeme Biliminin 2019 yılının ilk çeyreği sonu itibariyle ayrılması beklenirken, Tarım ve Özel Ürünlerin 1 Haziran 2019 tarihi itibariyle ayrılması öngörülmektedir.

2017 Yılında Öne Çıkanlar

• Devam eden operasyonlardan elde edilen hisse başına GAAP kazancı 0,95 dolar oldu. Proforma ayarlı hisse başına kazançlar bir önceki yıla göre yüzde 22 artarak 3,40 dolar oldu. Proforma ayarlı kazançlara toplamda hisse başına 1,90 dolar net ücretler ile DuPont gayrimaddi aktiflerinin amortismanına ilişkin hisse başına 0,33 dolar ücreti içeren çeyrek döneme ait önemli kalemler dâhil edilmemiştir.

• GAAP net satışları yüzde 30 artmıştır. Proforma net satışları, tüm işletme segmentlerinde ve coğrafyalarda görülen kazanımlarla birlikte bir önceki döneme kıyasla yüzde 12 yükselişle, 79,5 milyar dolara çıkmıştır. Satışlardaki büyümenin birincil lokomotifleri: Malzeme Bilimi – Performans Materyalleri & Boyaları (yüzde 37), Endüstriyel Ara Ürünler & Altyapı (yüzde 17) ve Ambalaj & Özel Plastikler (yüzde 13); Özel Ürünler – Ulaştırma & Gelişmiş Polimerler (yüzde 14) ve Elektronik & Görüntüleme (yüzde 12); ayrıca Tarım (yüzde 2). Satışlar EMEA (yüzde 17), Asya Pasifik (yüzde 15) ve Kuzey Amerika’da (yüzde 10) çift haneli büyüme gerçekleştirdi. Latin Amerika’daki satışlar ise yüzde 5 büyüme kaydetti.

• Proforma işletme FAVÖK; yeni kapasite ilaveleri, maliyet sinerjileri ve verimlilik eylemleri, yükselen öz sermaye kazançları, düşen emeklilik/OPEB maliyetleri, silikonların tüm yıllık katkıları dâhil hacim ve fiyat kazanımlarının güdümünde, yüzde 15 artarak 16,2 milyar dolara ulaştı. Bu kazanımlar artan yem maliyetlerini, ABD Körfez Kıyısındaki start-up harcamalarını ve kasırgaların olumsuz etkilerini ziyadesiyle dengelemiştir. Çoğu işletme segmentinde artış kaydedilirken, bu konuda başı çift haneli büyüme yakalayan Performans Materyalleri & Boyaları; Endüstriyel Ara Ürünler & Altyapı; Elektronik & Görüntüleme; Ulaştırma & Gelişmiş Polimerler ve Tarım çekmiştir.

• DowDuPont; şirket birleşmesinin tamamlanmasından sonra iki haftadan kısa bir süre içinde, nihai pazarlarla daha iyi bir uyum yakalamak ve kurulması planlanan şirketlerin rekabet avantajlarını daha da geliştirmek üzere Malzeme Bilimi ve Özel Ürünler iş kollarında hedefi belirli birtakım portföy düzenlemeleri yapılacağını duyurmuştur.

• DowDuPont, şirket birleşmesi işlemine ilişkin mevzuatın gerektirdiği kilit tedbirleri aşağıdakiler dâhil yerine getirmiştir: DuPont’un hububatta geniş yapraklı yabancı ot ilaçları ve bazı insektisitler (Chewing Insecticides) ürün portföyünü, ayrıca bitki koruma Ar-Ge bölümünün bazı kısımlarını FMC lehine elden çıkarması; Dow’un PRIMACOR etilen akrilik asit kopolimerleri ve iyonomerleri iş kolunu elden çıkarması; Dow AgroSciences'ın Brezilya’daki mısır tohumu iş kolunun seçili bir bölümünü elden çıkarması. Şirket ayrıca FMC’nin Sağlık ve Beslenme iş kolunu satın alma işlemini de tamamlamıştır.

DowDuPont™ Hakkında

DowDuPont (NYSE: DWDP) tarım, malzeme bilimi ve özel ürünler sektörlerinde verimli, bilime dayalı inovasyonla müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılayıp küresel sorunların çözümüne katkıda bulunarak kendi sektörlerinde lider olacak güçlü, bağımsız, halka açık şirketler kurma gayesiyle kurulmuş, The Dow Chemical Company ile DuPont şirketlerinden meydana gelen bir holdingdir. Daha fazla bilgi için lütfen bizi www.dow-dupont.com adresinde ziyaret ediniz.