DuPont ve FMC anlaştı

ShowStyle Header Template

Dow ile birleşmesi Avrupa Komisyonu tarafından onaylanan DuPont, birleşmeye giden yolda önemli bir adım attı. Buna göre DuPont Bitki Koruma İş Kolu’nun bir bölümünü FMC’ye devrederken, şirket FMC’nin Sağlık & Gıda İş Kolunu alıyor. Dow ve DuPont arasındaki birleşme işleminin 1 Ağustos – 1 Eylül 2017 tarihleri arasında tamamlanması bekleniyor.

DuPont (NYSE: DD) FMC Corporation (NYSE:FMC) ile, DuPont Bitki Koruma İş Kolu’nun bir bölümünü ilgili Araştırma Geliştirme (AR-GE) kaynaklarıyla FMC’ye geçecek şekilde elden çıkartmak ve FMC’nin Sağlık & Gıda İş Kolu’nu almak suretiyle anlaşmaya vardığını duyurdu. Şirketler arasındaki söz konusu ticari işlem, varlıkların değeri arasındaki fark göz önünde bulundurularak, DuPont’a 1.2 milyar ABD doları nakit ve 425 milyon ABD doları döner sermaye olmak üzere toplamda 1.6 milyar ABD dolarlık ödemeyi de kapsıyor. DuPont Bitki Koruma İş Kolu’nun bir kısmının elden çıkarılması, şirketin Avrupa Komisyonu’nun Dow ve DuPont arasındaki birleşmeye verdiği koşullu onay için taahhütlerini yerine getirmesi yolunda önemli bir adım.

DuPont CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Edward D. Breen konuyla ilgili şunları kaydetti; “Bu anlaşmanın, başta hissedarlarımız, müşterilerimiz ve çalışanlarımız olmak üzere tüm paydaşlarımız için mükemmel bir adım olduğuna inanıyoruz. Planlanan Dow – DuPont birleşmesi sonucunda kurmayı planladığımız tarım şirketi, DuPont ve Dow şirketlerinin biraraya gelen ve birbirini tamamlayan güçlerinden faydalanacak ve tüm dünyadaki yetiştiricilere daha fazla seçenek ve inovasyon sunacaktır. Aynı zamanda, bu adım ile mevcut Gıda & Sağlık iş kolu kapasitemizi arttırıyoruz, ki bu yine planlanan Dow-DuPont birleşmesi sonucunda kurulacak bağımsız Özel Ürünler şirketi için çok önemli bir büyüme alanıdır.”

Breen sözlerine şöyle devam etti: “FMC ile yapılan bu anlaşma bir Kazan-Kazan durumunu yansıtıyor. Rekabeti arttırıcı özelliğinin yanı sıra, Dow ile birleşmeye yönelik planlarımızın stratejik yapısını koruyan ve üç ayrı şirketin kurulması yolundaki gerekli onayların alınmasını hızlandıran unsurları da beraberinde getiriyor”

Birleşme işleminin yaklaşık 3 milyar dolarlık maliyet sinerjisi ve 1 milyar dolarlık büyüme sinerjisi yaratması bekleniyor.

DuPont bazı bitki koruma ürünlerini elden çıkarttı

Anlaşmanın şartlarına göre; FMC, DuPont’a ait olan Rynaxypyr®, Cyazypyr® and Indoxacarb da dahil olmak üzere, şirketin Hububatta Geniş Yapraklı Yabancı Ot İlaçları ve bazı insektisitler (Chewing Insecticides) ürün portföyünü alacak. Buna ek olarak FMC, DuPont’un tohum işleme, nematisid ve son aşama AR-GE programları dışında kalan Bitki Koruma AR-GE bölümünü de satın alacak. Elden çıkarılacak varlıklar 2016 yılında yaklaşık 1.4 milyar dolar gelir getirmişti.

Elden çıkarma işlemini takiben, Dow-DuPont birleşmesinden doğacak  tarım bölümü, mısır -soya geniş yapraklı ve ot kontrolünde bir portföy ile tahıl zararlılarının kontrolü portföyü, DuPont’un hastalık kontrolündeki güçlü pozisyonu ve Dow AgroSciences’in sektör lideri insektisid portföyü de dahil olmak üzere güçlü bitki koruma varlıklarını elinde tutmaya devam edecek. AR-GE’deki güçlü konumuyla, birleşmeden doğan Tarım Bölümü tüm dünya çapında yetiştiriciler için güçlü bir ortak olmaya devam edecek.

FMC’den Sağlık & Gıda bölümü alındı

Anlaşmanın şartlarına göre; DuPont, FMC’nin 2016’da 700 milyon ABD doları gelir kaydeden Sağlık & Gıda iş kolunu alacak. Bu iş kolu gıda bileşenleri (texturants) ve ilaç katkı maddeleri olarak iki segmentten oluşuyor. Bu iş kolu, DuPont’un halihazırda bünyesinde bulunan Gıda & Sağlık iş kolunu tamamlayıcı niteliklere sahip. FMC ile olan söz konusu ticari işlemin, Dow-DuPont birleşmesine gelecek onaylar ve gerekli kapama koşullarına bağlı olarak 2017 yılının dördüncü çeyreğinde tamamlanması bekleniyor.

FMC ile olan bu anlaşmanın gereklerini yerine getirebilmek için, DuPont ve Dow, gerekli onayların alınmasına bağlı olarak,  planlanan birleşmenin gerçekleşmesini bekledikleri tarih aralığını 1 Ağustos – 1 Eylül 2017 olarak açıkladı. Birleşmeyi takiben 18 ay içerisinde üç farklı uzmanlık alanında şirket kurulması planlanıyor. Dow ve DuPont, birleşme sonrası kurulması planlanan bu üç şirketten ilkinin ‘Malzeme Bilimi Şirketi’ olmasını beklediklerini de duyurdu.

DUPONT HAKKINDA

DuPont (NYSE: DD), 1802’den beri, yenilikçi ürünler, malzemeler ve hizmetlerle, küresel pazara birinci sınıf bilim ve mühendislik sunmaktadır. DuPont müşterilerle, hükümetlerle, sivil toplum örgütleriyle ve kanaat önderleriyle işbirliği yaparak, dünyanın dört bir yanındaki insanlara sağlıklı gıda götürmek, fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmak ve yaşamı ve çevreyi korumak gibi küresel sorunlara çözüm bulunmasına yardım edebileceğine inanmaktadır. DuPont ve DuPont’un kapsayıcı inovasyon taahhüdü ile ilgili ayrıntılı bilgi için http://www.dupont.comadresini ziyaret edebilirsiniz.