Sitemiz, size daha iyi hizmet sunabilmek için, çerezler (cookies) kullanır. Devam ederek, Gizlilik Bildirimi doğrultusunda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.

Yenilikçi DuPont™ Corian® cephe kaplaması

DuPont-Corian-ValReuil
Val-de-Reuil (Eure) : Rehabilitasyonu için DuPont™ Corian®’ın kullanıldığı “4 soleils” binası Mimar Bernard Malecamp ve Nicolas Mevel’in bir eseri. Fotoğraf: Nicolas Mevel Mimarlık’tan Jean-Marc David. Tüm hakları mahfuzdur.

“4 soleils” binası... Fransa’daki en genç şehir olan Val-de-Reuil’de simgesel bir mekân. Val-de-Reuil Belediyesi bu ağır rehabilitasyon projesi için hem estetik hem de teknik anlamda orijinal ve yenilikçi bir cephe görünümü istemiş. Farmasötik laboratuarlarında yaygın olarak kullanılan DuPont™ Corian® yüksek teknoloji yüzeyinin seçilmesi, Val-de-Reuil’deki bu etkinliğin önemini göstermesinin yanı sıra, daha önce bu malzemeyle hiç gerçekleştirilmemiş bir başarı.

Val-de-Reuil (Eure) : Mimar Bernard Malecamp ve Nicolas Mevel’in bir projesi olan “4 soleils” binasının rehabilitasyonu için DuPont™ Corian® kullanıldı. Fotoğraf: Créa Diffusion. Tüm hakları mahfuzdur.

Gerçekten de, yolun üstünden geçen bu “köprü bina”da daha alçaktaki zemin kısmı ile köprü kısmı arasındaki devamlılığın Val-de-Reuil’nin mimari ve kentsel yenilenme ruhuna uygun olarak ifade edilmesi gerekiyordu. Bu şehir, tarihsel olarak “bloklar üzerindeki şehircilik” olarak bilinen kendine özgü bir şehircilik karakterine sahip.

Tamamen terkedilmiş olan bu binanın yıkılması hiç düşünülmemiş. Belediye Hizmetleri Genel Müdürü Fabrice Barbe durumu şöyle özetliyor: “Bu bina, şehrin coğrafi bir simgesi ve bugüne kadar özellikle sosyal konutlardan oluşmuş bir bölgede yer alıyor. Biz de burada hem şekil hem de malzeme bakımından anlamlı bir proje olmasını istedik. Bölgeyi hareketlendirmek için binayı bir ofis merkezine dönüştürmeyi seçtik. Mimarlar Bernard Malecamp ve Nicolas Mevel, mimari cephede şehrin yaklaşımıyla uyumlu olması için Corian® ile ağaçsı bir tasarım üretmeyi önerdi: Yenilikçi ve yeni bir yaklaşım”

DuPont™ Corian® uygulanırken, malzemenin üretilmesi kadar zor olan bir diğer şey de sabitlenmesiydi. Birçok yenilikçi projenin temelinde yer alan yetkili üretici Créa Diffusion, sınırlarını aşmayı başardı.

Teknik açıdan, amaç 3 boyutlu boru bükümü ile doğru CNC kesimini birleştirmekti. Bu amaçla, Créa Diffusion, kesme makinesinde bir kavrama sistemi geliştirdi Bu cephenin kurulumu için geliştirilen süreç, dört aşamadan meydana geliyor:

İlk olarak, şeritlerin projelerden cepheye uygulanması bir kaç santimetrelik hata payıyla gerçekleştirildi. İkinci aşama, ön cepheye mesafe bırakmak için takoz olarak kullanılan paslanmaz çelik tüplerin lazer ışınlarıyla tekrar kesilmesini içeriyordu. Daha sonraki aşama, projelerden cepheye doğru, hata payının azaltılması için bekleyen sabitleme kafalarının lazerle ölçülmesi, şeritleri üretmek için projelerin (biraz) uyarlanması ve atölyede sabitleme noktalarının delinmesiydi. Ve son olarak; cephenin montaj aşamasında, olay yerinde yapılacak tek çalışma olarak, görünmemesi için gizli cıvataların doldurulmasıydı.

Créa Diffusion, birbirine dolaşan ve çapraz kesişen üç farklı düzlemdeki (20, 30 ve 40 cm) Corian® dallarını sabitlemeyi sağlayan özel bir montaj sistemi geliştirdi.

CSBT’nin yardımıyla yapılan testler, yerinde uygulamalar (şeritlerin bükülmesi) ve Créa Diffusion’da benzer montajlardaki taşıma ve kesme SOCOTEC’ten onay alınmasına imkân tanıdı.

Corian® ile üretilen ağaç dallarının bazı unsurları iç tasarımda da kullanıldı (resepsiyon masaları, duvar panelleri).

Orijinalliği ve teknik yenilikçiliği nedeniyle geçtiğimiz Ocak ayında François Hollande tarafından onurlandırılan bu yapı için 250 plaka (19 mm kalınlığında) gerekti.

Genel yüklenici işleri QUILLE inşaat şirketi (Bouygues yapı) tarafından gerçekleştirildi.