XIV. yüzyıl St. Wenceslas Şapeli artık DuPont™ Tyvek® Metal gelişmiş su yalıtım örtüsü ile korunuyor

Vaka Analizi
 
 
 
Vaka Analizi
St. Wenceslas Şapeli - DuPont™ Tyvek®

St. Vitus Katedrali: DuPont™ Tyvek® Metal su yalıtım örtüsünün St. Wenceslas Şapeli çatısına kurulumu, fotoğraf DuPont™ Tyvek®, tüm hakları saklıdır.

 
 
 

Tarihi eserlerin yenilenmesi daima büyük özen ve saygıyı gerektirir. Her bir eser paha biçilemez tarihsel bir yanı ve benzersiz mimari çözümleri birleştirirken, ülke ruhunun ve özünün de maddeleşmesidir. DuPont™ Tyvek® Metal, bu türdeki aşırı önemli ve zorlayıcı yenileme projeleri için kullanılmıştır. Onlardan biri de St. Vitus Katedrali’ndeki St. Wenceslas Şapeli’nin çatısının yeniden inşa edilmesidir. 

St. Vitus Katedrali, Prag'daki en büyük ve en önemli kilisedir. Dini hizmetlere ek olarak, açılışından beri Çek krallarının ve kraliçelerinin unutulmaz taç giyme törenleri de burada gerçekleşmiştir. Koruyucu azizlerin, kralların, baş piskoposların ve Çek topraklarının öne çıkan aristokratlarının mezarları bu kilisede yer almaktadır.

Mayıs 2011'de, St. Wenceslas Şapeli'nin üzerindeki bakır çatının yeniden yapılması tamamlanmıştır. Dikkatli bir pazar araştırmasının ardından, DuPont™Tyvek® Metal gelişmiş su yalıtım örtüsü arttırılmış bir koruma için seçilmiştir. Önce, orijinal bakır plakalar çıkarılarak yeni ve suni olarak boyanan bakır çatının yerleştirilmesinden önce DuPont™Tyvek® Metal buhar geçişine açık su yalıtım örtüsü çatı yapısı içerisindeki kereste kalıp üzerine kurulmuştur. Su yalıtım örtüsünün amacı, şapelin hava şartlarına karşı korumasını arttırmak ve yoğuşan nemin çatı yapısına nüfuz etmesini önlemektir.

Bu Gotik eserin inşası XIV. yüzyılın ortalarında başlasa da, yapının inşası 1929'a kadar tamamlanmamıştır. Koro şapelleriyle birlikte bir koro, destekleyici bir sistem, enlemesine bir koridorun bir parçası, güney giriş koridoru ve büyük bir kule Orta Çağ'dan kalmıştır. Ana koridor, yatay şapelli dar yan koridorlar ve iki kuleli batı cephesi katedralin neo-Gotik dönemini temsil ediyor. St. Wenceslas Şapeli enlemesine geçidin kısmen güney bölümünde bulunur.

Muhteşem şekilde dekore edilen ve benzersiz şekilde tasarlanan şapel, ülkenin en önemli hamisinin mezarını barındırarak katedralin odak noktası olarak öne çıkar. Mücevherli duvar yüzeyi ve ‘Tutku Döngüsü’ duvar resimleri,  XIV. yüzyıldan kalan orijinal şapel dekorasyonunun birer parçasıdır. Tüm tarihi eserler gibi, St. Vitus Katedrali de yaşlanmaya tabidir ve XIV. yüzyıldaki ilk inşasından beri, az ya da çok kapsamlı da olsa, her zaman restorasyonu gerekmiştir.