DowDuPont 2018 İlk Çeyrek Sonuçlarını Açıkladı

Press Release | Sep, 06 2018
 
 
 
Press Release
DowDuPont 2018 İlk Çeyrek Sonuçlarını Açıkladı

Küresel pazara birinci sınıf yenilikçi ürünler, malzemeler ve hizmetler sunan DowDuPont, 2018 ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Devam eden operasyonlardan elde edilen GAAP hisse başına kâr 0,47 dolar olarak açıklanırken, ayarlı hisse başına kâr ise yüzde 7 artışla 1,12 dolara yükseldi.

DowDuPont icra kurulu başkanı Ed Breen konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “İlk çeyrekte, bir yandan ekiplerimiz planlanan işletme ayrılıkları konusunda ilerleme kaydederken, diğer yandan satışlarda ve işletme kârında sağlam kazanımlar elde ettik. Malzeme Bilimi, Özel Ürünler ve Tarım bölümlerimiz 300 milyon dolarlık tasarruf elde ederek maliyet sinerjisi hedeflerini tutturdu” dedi.

DowDuPont tarafından yapılan açıklamaya göre devam eden operasyonlardan elde edilen GAAP hisse başına kâr 0,47 dolar olurken, ayarlı hisse başına kâr ise yüzde 7 artışla 1,12 dolara yükseldi. Devam eden operasyonlardan elde edilen GAAP net geliri 1,1 milyar dolar iken, işletme FAVÖK yüzde 6 artarak 4,9 milyar dolar oldu.

Malzeme Bilimi ve Özel Ürünler bölümleri içinde yer alan iş kollarının etkisiyle, net satışlar yüzde 5 artışla 21,5 Milyar dolara yükseldi. Öte yandan maliyet sinerjisi tasarrufları 300 milyon doları aşarak uzun vadeli projeksiyon, planlanandan önce gerçekleşti.

DowDuPont icra kurulu başkanı Ed Breen yaptığı açıklamada, ilk çeyrekte bir yandan planlanan işletme ayrılıkları konusunda ilerleme kaydederken, diğer yandan satışlarda ve işletme kârında sağlam kazanımlar elde ettiklerini belirtti. Breen, “Malzeme Bilimi ve Özel Ürünler iş birimlerimiz, katma değer yaratan ürün inovasyonları dâhil olmak üzere, daha yüksek fiyat ve hacim kazanımlarıyla kâr-zarar hanelerimizde beklenenin üzerinde büyüme kaydetti. Buralardaki büyüme, Tarım bölümünden elde edilecek kârımızın önemli kısmını ikinci çeyreğe kaydırmasını beklediğimiz hava durumuna bağlı gecikmeleri fazlasıyla dengeledi. Üç iş kolu birden 300 milyon dolarlık tasarruf elde ederek maliyet sinerjisi hedeflerini tutturdu. 3,3 milyar dolar tutarındaki maliyet sinerjimiz de ivme yaratmaya devam ediyor. Böylelikle 1 milyar dolar tutarındaki büyüme sinerjilerine daha fazla odaklanabiliyoruz. Ayrıca, Tarım ve Özel Ürünler’in 1 Haziran 2019’a kadar ayrılmasının yanında, Malzeme Bilimi bölümümüzün 2019 yılının ilk çeyreği sonuna kadar yeniden yapılanması yönündeki beklentimiz sürüyor. Yeni kurulacak bu şirketler, cazip büyüme pazarlarındaki lider konumlarını daha da ilerletecek donanımda, dünya çapında birinci sınıf şirketler olacaktır.” dedi.

DowDuPont Finans ve Mali İşler Direktörü Howard Ungerleider ise açıklamasında, küresel ekonominin hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ekonomilerdeki tüketici güdümlü taleple, sağlam bir ivme kazanmaya ve geniş tabanlı büyüme kaydetmeye devam ettiğini söyledi. Ungerleider sözlerini şöyle sürdürdü; “Girdi maliyetlerimizdeki süregelen değişkenlikle tarımda hava durumuna bağlı gevşeklik dâhil olmak üzere münferit dalgalanmalar var. Bununla birlikte, imalat çıktılarından iyileşen enerji piyasalarına, istihdama ve tüketici harcamalarına kadar önde gelen göstergeler, artan ekonomik aktivitenin bir yansıması olarak büyük ölçüde olumlu seyretmektedir. Portföyümüz bu makro trendlerden faydalanırken biz de inovasyonlarımızın ve büyüme yatırımlarımızın pazarın üzerinde büyüme kaydettiğini görmekteyiz. Bu kuvvetin ikinci çeyrekte de süreceğini görebiliyoruz. İkinci çeyrekte, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla, net satışların yüzde 10’un üzerinde, işletme FAVÖK’ün ise yüzde 20’nin üzerinde artış kaydetmesini bekliyoruz. İleride de, büyüme projelerimizin ve inovasyon lansmanlarımızın yürütülmesi dâhil işletme ve finans planımızın hazırlanması; sinerji hedeflerimizin yakalanması; ayrıca planlanan şirketlerin belirttiğimiz zaman çizelgesi dâhilinde kurulması ve yeniden yapılandırılması gibi önceliklerimize odaklanmaya devam edeceğiz”.

Birinci Çeyrekte Finansal Açıdan Öne Çıkanlar

  • Devam eden operasyonlardan elde edilen GAAP hisse başına kârı 0,47 dolar olarak gerçekleşti. Hisse başına ayarlanmış kâr yüzde 7 artışla 1,12 dolar oldu. Geçen yılın aynı döneminde, proforma ayarlı hisse başına kâr 1,05 dolar olarak gerçekleşmişti. Hisse başına ayarlanmış kâra; toplamda hisse başına 0,54 dolar net ücret ile DuPont gayrimaddi aktiflerinin amortismanına ilişkin hisse başına 0,11 dolar ücreti içeren, çeyrek döneme ait önemli kalemler dâhil edilmemiştir.
  • Net satışlar, çoğu işletme segmenti ve coğrafyada kaydedilen büyümeyle yüzde 5 artarak 21,5 milyar $’a ulaşmıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde proforma net satışlar 20,5 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Malzeme Bilimi iş kolu, bütün segmentlerde çift haneli kazanımlar ve bütün bölgelerdeki kazanımlarla, satışlarını yüzde 17 arttırdı. Özel Ürünler iş kolu, çoğu segmentte ve bütün bölgelerdeki kazanımlarla satışlarını yüzde 11 arttırdı. Bu artışlar, Kuzey Yarıküre ve Brezilya’da ekim sezonlarında hava durumu nedeniyle yaşanan gecikmelere bağlı olarak Tarım satışlarında ortaya çıkan yüzde 25’lik düşüşü fazlasıyla dengeledi. Net satışlara, başta Avro olmak üzere kurlardan ileri gelen yüzde 4’lük katkı dâhil edilmiştir.
  • Tarımda hava durumuna bağlı değişiklik nedeniyle, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla hacim proforma bazında yüzde 2 düştü. Malzeme Bilimi iş kolu, çoğu segmentte ve bütün bölgelerde kaydedilen kazanımlarla hacmini yüzde 8 arttırdı. Özel Ürünler iş kolu ise, bütün segmentlerde ve çoğu bölgede elde edilen kazanımlarla hacmini yüzde 3 arttırdı.
  • Yerel fiyatlar, bütün bölgelerde ve çoğu işletme segmentinde görülen artışlarla birlikte proforma bazında yüzde 3 yükseldi. Başta Malzeme Bilimi iş kolundaki yüzde 5 artış olmak üzere, yerel fiyatlar her iş kolunda artış kaydetti.
  • İşletme FAVÖK, bir önceki yılın aynı dönemine göre proforma bazında yüzde 6 yükselişle 4,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Malzeme Bilimi iş kolu, tüm segmentlerde çift haneli kazanımlarla yüzde 23’lük işletme FAVÖK büyümesi yakaladı. Özel Ürünler iş kolu, çoğu segmentte elde edilen çift haneli kazanımlarla yüzde 25’lik işletme FAVÖK büyümesi kaydetti. Malzeme Bilimi ve Özel Ürünlerdeki yerel fiyat ve hacim kazanımları, maliyet sinerjileri, kurun katkısı, düşen emeklilik/OPEB maliyetleri ile artan öz sermaye kazançları, kârda başı çeken unsurlar arasında yer aldı. Bu kazanımlar Tarımda, tohum ve bitki koruma teslimlerini etkileyen hava durumuyla ilişkili değişikliğe, diğer iki iş kolunda artan yem maliyetlerine ve Malzeme Biliminde planlı bakım ve hava durumuyla ilişkili kesintilere bağlı düşüşü fazlasıyla dengeledi.
  • Şirket, ilk çeyrekte 300 milyon doları aşkın maliyet sinerjisi tasarrufu gerçekleştirdi. Bu sonuç, uzun vadeli projeksiyon planında öngörülenden önce elde edilmiş olup, şirket an itibariyle 2018 yılı üçüncü çeyreğinin sonuna kadar 3,3 milyar dolarlık maliyet sinerjisi elde etme taahhüdüne karşılık yüzde 75 uzun vadeli projeksiyon sunma yolunda ilerlemektedir.
  • DowDuPont bu çeyrekte hissedarlarına temettülerle (0,9 milyar dolar) ve hisse yeniden alımlarıyla (1 milyar dolar) yaklaşık 2 milyar dolar getiri sağladı.

DowDuPont™ Hakkında

DowDuPont (NYSE: DWDP) tarım, malzeme bilimi ve özel ürünler sektörlerinde verimli, bilime dayalı inovasyonla müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılayıp küresel sorunların çözümüne katkıda bulunarak kendi sektörlerinde lider olacak güçlü, bağımsız, halka açık şirketler kurma gayesiyle kurulmuş, The Dow Chemical Company ile DuPont şirketlerinden meydana gelen bir holdingdir. Daha fazla bilgi için lütfen bizi www.dow-dupont.com adresinde ziyaret ediniz.

 
 
 

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Eda Şaylıman Gürtaş

eda.sayliman@dupont.com