Tek Kullanımlık Temiz Oda KKD'sine İkinci Bir Hayat Vererek Plastik Atığın Azaltılması

 
 
 

DuPont, Önde Gelen İlaç Üreticisi Boehringer Ingelheim Dortmund'a DuPont™ Tyvek® Tulumlarının Yüzde 99'unu Geri Dönüştürmesi için Yardımcı Oldu

 
 
 

Sağlık, Emniyet ve Çevre (SEÇ) yöneticileri, ilaç şirketlerindeki kalite taleplerine ek olarak iki temel zorlukla karşı karşıyadır: Ürünleri kontaminasyona karşı korurken çalışanları güvende tutmak. Artık her zamankinden daha fazla üzerinde durulması gereken bir zorluk daha var: Tek kullanımlık kişisel koruyucu ekipmandan (KKD) kaynaklanan atıklar.

COVID-19 salgını sırasında ortaya çıkan benzeri görülmemiş miktardaki plastik atık nedeniyle SEÇ endüstrisi, tek kullanımlık KKD'nin çevresel ayak iziyle mücadele etmek zorunda kaldı. Bu hedef, araştırma odaklı önde gelen bir ilaç şirketi olan Boehringer Ingelheim'ın sürdürülebilirlik stratejisinin merkezinde yer almaktadır.

Şirket, tek kullanımlık temiz oda tulumları için DuPont Personal Protection atık yönetimi programına katıldı. Boehringer Ingelheim Dortmund üretim tesisinde kullanılan DuPont™ Tyvek® 500 tulumların neredeyse tamamı artık geri dönüştürülüyor ve böylece artık atık miktarı önemli ölçüde azaltılıyor.

 
 
 
<span style="font-size: 32px; line-height: 1.3em"><strong>Karşılaşılan zorluk: tek kullanımlık temiz oda KKD'sinin geri dönüştürülebilir hâle getirilmesi</strong></span><br><br><span style="font-size: 18px">1885 yılında kurulan Boehringer Ingelheim, 53.000'den fazla çalışana sahip bir aile şirketidir ve 130 ülkede faaliyet göstermektedir. Şirketin iki temel iş birimi İnsanlara Yönelik İlaçlar ve Hayvan Sağlığıdır. Boehringer Ingelheim, tarihi boyunca kardiyovasküler hastalıklardan kanser ve akciğer hastalıklarına kadar en sık görülen tıbbi rahatsızlıkların bazıları için dönüştürücü, çığır açıcı tedaviler geliştirmiştir.<br><br> Boehringer Ingelheim'ın Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığını (KOAH) tedavi etmeye yönelik tıbbi cihazı, itici gaz içermeyen RESPIMAT® inhalerdir. Boehringer Ingelheim'ın Dortmund, Almanya'daki <a target="_blank" href="https://www.boehringer-ingelheim.com/sites-around-world/dortmund"><span style="color: rgb(228,0,28);"><b><u><span class="fontsize16">son teknolojiye sahip</u></b></a></span> tesisinde bu cihazdan yılda 45 milyona varan adette üretilmektedir. <br><br> RESPIMAT® üretim sürecinin bir kısmı, <a target="_blank" href="https://www.gmp-compliance.org/guidelines/gmp-guideline/eu-gmp-annex-1-manufacture-of-sterile-medicinal-products"><span style="color: rgb(228,0,28);"><b><u><span class="fontsize16">AB GMP Ek 1: Steril Tıbbi Ürünlerin İmalatı</u></b></span></a> yönergeleri uyarınca temiz oda ortamlarında (Sınıf D) gerçekleşmektedir. Tulumlar ve önlükler gibi KKD'ler, bu ortamlardaki çalışanların tehlikeli kimyasallara maruz kalmaya karşı korunması adına büyük önem taşır. Bu ekipman aynı zamanda RESPIMAT®'in güvenliliğini ve kalitesini tehlikeye atabilecek kirlenmenin önlenmesi açısından da kritik öneme sahiptir.

Yapılan çalışmalarda temiz oda operatörlerinin kontaminasyon vakalarının dörtte üçünden sorumlu olduğu ortaya konmuştur.[1] Denetim veya bakım için zaman zaman temiz odalara giren personel ve ziyaretçiler de istisna değildir. Boehringer Ingelheim'in SEÇ departmanı, bu çalışanları DuPont™ Tyvek® 500 tek kullanımlık tulumlarla giydirmektedir. Yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) filamentlerden yapılmış dokunmamış bir malzeme olan DuPont™ Tyvek® dokunmamış kumaş, az tüylenme özelliğine sahiptir ve böylece temiz oda ortamlarında kontaminasyon riskinin en aza indirilmesine yardımcı olur.

Tek kullanımlık tulumların dezavantajı, adından da anlaşılacağı üzere yeniden kullanılamamaları ve önemli miktarda atığa yol açmalarıdır. Boehringer Ingelheim, daha geniş kapsamlı sürdürülebilirlik stratejisinin bir parçası olarak bu sorunu çözme konusunda istekliydi. DuPont gibi, bu şirket de BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları konusunda kararlıdır ve faaliyetlerinin her alanında sürdürülebilirliği iyileştirmeye çalışmaktadır.

Her ne kadar kontamine olmamış tek kullanımlık KKD geri dönüştürülebilir olsa da bu süreçte geçmişte iki zorlukla karşı karşıya kalınmıştır. İlk zorluk, piyasadaki tulumların çoğunun geri dönüşüm sürecini karmaşık hâle getiren plastik karışımların kullanılmasıdır. İkinci zorluk, tulumlar geri dönüştürülse bile sonuçta sınırlı uygulama alanına sahip düşük kaliteli plastiklerin elde edilmesidir. DuPont™ Tyvek® mono malzemenin benzersiz doğası ve DuPont'un geri dönüşüm programı, Boehringer'in bu sınırlamaların üstesinden gelmesini sağlamıştır.

Çözüm: tek kullanımlık tulumlar için yeni bir geri dönüşüm girişimi

DuPont™ Tyvek® koruyucu tulumlar, patentli olan hızlı bükme teknolojisiyle tek bir malzeme, yani Yüksek Yoğunluklu Polietilen (HDPE) kullanılarak üretilir. Bu özellik, bu tek kullanımlık KKD'nin geri dönüştürülmesini çok malzemeli kumaşlardan üretilen tulumlara göre daha kolay hâle getirir. Ayrıca HDPE birden fazla uygulamada kullanılabilen kaliteli son ürünlere dönüştürülebilmektedir.

DuPont™ Tyvek® dokunmamış kumaşın benzersiz özellikleri sayesinde DuPont, Kuzey Amerika'daki müşterileri için başarılı bir geri dönüşüm programı geliştirmiş ve buna benzer bir program yakın zamanda Avrupa'ya da genişletilmiştir. Boehringer Ingelheim'ın Dortmund'daki üretim tesisi, 2020 yılında bu girişimi ilk benimseyenlerden biri olmuştur.

 
 
 

SEÇ ekibi, kullanılmış DuPont™ Tyvek® 500 koruyucu tulumlar üzerinde düzenli olarak kapsamlı testler yaparak tulumların nadiren kontamine olduğunu ve dolayısıyla geri dönüştürülebilir olduğunu tespit etmiştir. DuPont'un atık yönetimi girişimi ortaya çıktığında Boehringer Ingelheim bu fırsattan hemen yararlanmıştır.

Boehringer Ingelheim Dortmund Sağlık Emniyet ve Çevre Başkanı Jan Hester, "Şirket olarak DuPont'la sürdürülebilirlik konusunda aynı düşünce yapısını paylaşıyoruz" diyerek sözlerini sürdürmüştür: "Geri dönüşüm girişimini, atık yönetimimizi geliştirmek ve döngüsel bir ekonomik modele doğru ilerlemek için harika bir fırsat olarak gördük."

Boehringer Ingelheim, DuPont'la çalışarak verimli bir atık yönetimi süreci geliştirmiştir. İlk adım, kullanılmış DuPont™ Tyvek® 500 tulumların kirletici madde içermediğinden emin olmak için tek tek test edilmesini kapsar. Daha sonra tulumlar, nakliye maliyetlerini ve emisyonları en aza indirmek için, bir balya makinesi yardımıyla sıkıştırılarak paletlenir. Bunun ardından paletler doğrudan kullanılmış tulumların granüle edildiği ve birden fazla HDPE son ürünü için kullanıldığı geri dönüşüm tesisine gönderilir.

 
 
 

Sonuç: %100 geri dönüşüm oranına doğru ilerliyoruz

Boehringer Ingelheim her çeyrekte ortalama olarak yaklaşık 200 kg kullanılmış tulumu geri dönüşüm için toplayıp göndermektedir. Şirket, DuPont™ Tyvek® tek kullanımlık tulumlarında yüzde 99 gibi etkileyici bir geri dönüşüm oranına ulaşmıştır.

Jan Hester, bu konuda "DuPont'un şu ana kadar elde etmemizi sağladığı muhteşem sonuçlardan büyük gurur duyuyoruz." diyerek ekledi: "Sürdürülebilirlik hedeflerimizi döngüsel bir modele doğru ilerletmeye kararlıyız ve DuPont'la olan işbirliğimiz, atık yönetimi sürecimizi daha iyi hâle getirmeye devam etmemizi sağlayacak."

Boehringer Ingelheim, zaman içinde çabalarını diğer üretim tesislerine de genişletmeyi ve KKD'yi daha sürdürülebilir hâle getirmeye kararlı olan ilaç şirketlerine örnek oluşturmayı planlamaktadır. 

DuPont, programa katılmak isteyen Tyvek® koruyucu tulum kullanıcılarını Almanya merkezli bir geri dönüşüm tesisiyle buluşturmaktadır. DuPont™ Tyvek® koruyucu tulum geri dönüşüm programı hakkında daha fazla bilgiyi şu adreste bulabilirsiniz: Bize Ulaşın

 
 
 

[1] Ramstorp, M., Introduction to Contamination Control and Cleanroom Technology (Kirlilik Kontrolü ve Temiz Oda Teknolojisine Giriş), Wiley VCH, 2000, Weinheim (Almanya)