DuPont™ Tyvek® Kumaşının Avantajları

Makale
 
 
 
Makale
DuPont™ Tyvek® Kumaşının Avantajları
Öne Çıkan Markalar
 
 
 

DuPont, kontaminasyonsuz çalışma alanları sağlama ve ilaç sektörüne dair katı düzenlemelere uyma gereksiniminin bilincindedir. Bu nedenle, DuPont koruyucu giysiler, kişileri korumaya yönelik bilimsel uzmanlığa ve hafif ve sağlam Tyvek® kumaşının benzersiz özelliklerine dayanarak, hem çalışanlara hem de hassas ilaç proses ve ürünlerine güvenilir bir koruma sağlamaktadır.

Hızlı eğirme işlemiyle üretilen Tyvek® kumaşı; güçlü, kesintisiz ve yüksek yoğunluklu polietilen liflerden üretilir. Lifler termal olarak bağlanarak havadar, lif dökmeyen ("tüylenme") ve kendiliğinden bariyer özelliğine sahip, yani ince bir kaplama veya tabaka uygulaması gerektirmeyen, sıkı, homojen ve yumuşak bir kumaş oluşturur. Bariyer koruma ve kendiliğinden nefes alma özelliklerinin bu benzersiz bileşimi, Tyvek® kumaşı çok sayıda koruma uygulaması için ideal kumaş haline getirir.  Tyvek® kumaşının koruyucu güçleri ile ilgili daha fazla bilgi için lütfen burayı ziyaret edin.

DuPont™ Tyvek® Kumaşının Avantajları

 

DuPont™ Tyvek® ile SMS ve MPF kumaşlarının karşılaştırması

Mikro-gözenekli filmli (MPF) kumaş çift lamineli bir malzeme olup, spunbound polipropilen bir temele bağlı ince ve çok gözenekli bir filmden oluşur. Koruyucu film tabakası aşındığında bariyer koruması kaybolduğundan, bu kumaşlar sınırlı bir dayanıklılık sunar. Ayrıca, düşük hava geçirgenliği özelliği, bu kumaşları diğer kumaşlara göre daha az havadar hale getirir. Bu da, giyen kişinin konforunu ve ısı kontrolünü olumsuz etkiler. Spunbound/meltblown/spunbound (SMS) kumaşların performansı, iki açık polipropilen tabaka arasında bulunan meltblown polipropilen tabakasına dayanır. İç polipropilen tabaka ana partikül filtresi işlevini görür. Ancak SMS kumaşlar, açık lif yapıları sonucu, sınırlı bir dayanıklılığa ve görece olarak zayıf bariyer performansına sahiptir. Ayrıca, yüksek hava geçirgenliği özelliği, kumaşın bariyer özelliklerini zayıflatarak, giysinin sadece temel koruma ve kir bariyeri olarak kullanıma uygun olmasına neden olmaktadır.

Aşınma: Şekilde 10 aşınma döngüsü sonrası kumaş dayanıklılığı gösterilmektedir. İlk bakışta SMS kumaşı etkilenmemiş görünür, ancak performans düzeyi düşmüştür. MPF koruma bariyeri etkilenmiştir. Film kolayca aşınır ve üzerinde delikler olduğu görülebilir. Sadece Tyvek® etkilenmez ve en yüksek koruma düzeyine sahiptir

Aşınma: Günlük kullanımda yıpranma ve aşınma simülasyonu.

 
 
 
 
 
 

Kumaş etkinliğinde aşınmanın etkileri: Kumaş aşınması, kumaşın koruyucu etkinliğini ciddi ölçüde zayıflatır. Örneğin, ince kaplamaya dayanan veya fiziksel yapısı kendiliğinden zayıf olan kumaşlar, çalışma koşullarında penetrasyona karşı dirençlerini hızlı ve kolay bir biçimde kaybedebilir. Hasarın birçok durumda gözle görünür olmaması veya bir maruziyet oluşana kadar ortaya çıkmaması, koruyucu özellik kaybını özellikle tehlikeli hale getirir. Bazı kumaşların penetrasyon dirençlerinin, aşınma sonrası ciddi oranda düşmeye ne kadar yatkın oldukları, aşağıdaki hidrostatik basınç testinden görülebilir. Hidrostatik yük, sıvı bariyer performansının bir göstergesidir. Kumaşın hafif basınç altında su penetrasyonuna karşı direncini belirler. Mikro-Gözenekli Film, aşınma testine kadar, sıvı basıncına karşı en iyi direnci sağlar. Ancak sadece 10 aşınma döngüsünden sonra dahi, performansında dikkate değer bir düşüş görülür. SMS ise daha az etkilenir, ancak başlamış olduğu performans düzeyi çok daha düşüktür. Tyvek® ise korumaya devam etmektedir. Aşınmadan sonra penetrasyon performansı en yüksek olan Tyvek®'tir.

Sıvı bariyer performansı. Hidrostatik Yük: EN 20811. 10 aşınma döngüsünden önce ve sonra (EN 530 - Yöntem 2).

 
 
 
 
 
 

Sızdırmazlık verisi: Koruyucu kıyafetlerde penetrasyon ve sızdırma arasındaki farkı anlamak çok önemlidir. Penetrasyon; sıvı, buhar veya gazın malzeme gözeneklerinden veya kumaştaki deliklerden geçtiği fiziksel prosestir. Penetrasyon, esas olarak kumaş veya tüm giysiye partikül geçişiyle ilgilidir. Sızdırma ise sıvı, buhar veya gaz formundaki bir kimyasalın koruyucu giysi malzemesinden moleküler düzeyde geçmesidir. Sızdırmazlık için standart test süresi 8 saat veya sızdırma tespit edilene kadardır.

 

Penetrasyon testinde üstün sonuç gösteren bir koruyucu giysi malzemesi, aynı kimyasala daha yüksek miktarlarda ve/veya daha uzun süre maruz kaldığında düşük bir koruma sağlayabilir. Düşük penetrasyon endeksine sahip bir koruyucu giysi malzemesinin belli bir sıvı kimyasala karşı gerçekten koruma sağlayıp sağlamadığı, kimyasal sızdırmazlık verisi değerlendirilerek belirlenebilir.

Bir tehlike unsurunun toksisitesini veya kısa ya da uzun vadeli maruziyetinin sonuçlarını bilmek oldukça önemlidir. Bunu akılda tutarak, bir iş tulumunun aşağıdaki standarda göre test edilip edilmediğini göz önünde bulundurun: kimyasalın 480 dakikaya kadar test edildiği bir durumda, kumaşın kimyasal sızdırmazlığına ve penetrasyonuna ilişkin bilgiler sunan EN ISO 6529. Daha fazla bilgiye,

bazı kimyasallar için sızdırmazlık verilerinin bulunduğu, DuPont ürün ambalajında bulunan Kullanım Talimatlarından ulaşabilirsiniz. 450'yi aşkın kimyasal için sızdırmazlık verilerine www.safespec.dupont.co.uk adresinden ulaşabilirsiniz.

 

İçe Doğru Toplam Sızıntı: DuPont™ Tyvek® Tip 5 iş tulumlarının bariyer performansı, Mikro-Gözenekli Filmden (MPF) ve SMS'den (Spunbond/Meltblown/Spunbond) yapılmış diğer Tip 5 giysilerle karşılaştırıldığında, Tyvek® kumaştan üretilmiş modellerin, %1'den daha düşük bir ortalamayla EN ISO 13982-2*'ye göre önemli oranda daha düşük Ortalama İçe Doğru Toplam Sızıntı (TILA) değerine sahip oldukları görülmüştür. Tip 5 ürün standardı, test edilen 10 giysiden 8'inde %15'e kadar içe doğru sızıntıya izin vermektedir.

İçe Doğru Toplam Sızıntı (TILA): 10 giysinin ve tüm faaliyetlerin ortalaması EN ISO 13982 - (1 ve 2). Kuru partiküller Sodyum Klorür NaCl 0,6 μm.

 
 
 
 
 
 

Konfor ve havadarlık: Konfor kısmen göreceli ve kişisel bir konudur, ancak giyme denemelerinde sıklıkla bahsi geçen bazı temel konfor faktörleri şunlardır:

·         Giysi tasarımı: bükülme/esneme sırasında yeterli hareket özgürlüğü.

·         Havadarlık: giysinin terin buharlaşmasına ve nem buharı geçirgenliğine olanak tanıması.

·         Cilde verdiği his, yumuşaklık.

·         Giysi ağırlığı.

·         Pamuklu gibi teri emen kumaşlardan yapılmış içlikler ciltte daha iyi bir his oluşturur.

·         Uzun bacak ve kolluklara sahip içlik giymek.

DuPont™ Tyvek® bariyer kumaşı, nem buharının içinden geçmesini sağlayan koruyucu bir kumaş sunmak için, patentli bir dokumasız kumaş yapısı kullanmaktadır. Malzeme, mikroskobik örgü yapısı sayesinde, kendiliğinden buhar geçirgenliği özelliğine sahip sert, hafif ve homojen bir kumaş haline getirilen Yüksek Yoğunluklu Polietilen (HDPE), çok ince kesintisiz liflerden üretilir. Vücut nemini dışarı atma özelliği, birçok Tip 4, 5 ve 6 uygulamada, giyen kişinin konforunu artırmaktadır. Açık yapısıyla SMS iş tulumları, Mikro-Gözenekli Filme göre çok daha fazla nem giderir. Tyvek® terleme sırasında oldukça iyi performans gösterir. Mikro-Gözenekli Film, rutubetin en uzun zamanda giderildiği malzemedir.

 
 
 

DuPont ™ SafeSPEC ™ ile uygulamanız veya endüstriniz için doğru koruma ürününü bulun
SafeSPEC™

SafeSPEC ™ ile otomotiv endüstrisi için koruyucu giysi çözümleri bulun.

DuPont PPE ile ilgili teknik bilgilere, videolara, web seminerlerine ve vaka çalışmalarına göz atın
Kaynak merkezi

Burada DuPont KKD'leri hakkında teknik bilgiler, videolar, web seminerleri ve örnek olay incelemelerini bulabilirsiniz.