Çok çeşitli seçeneklerin arasında ve karmaşık sertifika bilgileriyle karşı karşıya kaldığınızda, doğru koruyucu giysiyi seçmek için hangi kriterler kullanılabilir?
Doğru Kimyasal Koruyucu Giysi Seçimi İçin Basit Adımlar
Detaylı bir iş yeri risk analizinin yapılması, çalışanlar için güvenli, rahat ve uygun kimyasal koruyucu giysi seçimi için esastır. Tulum seçiminizi kolaylaştırmak adına DuPont, risk değerlendirme sürecinin bir parçası olarak risk faktörlerine ilişkin 9 adımlı bir kılavuz sunar.
1.adım: Tehlikeyi tanımlayın
Kimyasal tehlike nedir? Tehlike gaz, sıvı, buhar ya da partikül müdür? Tehlike hal değiştirebilir mi (örneğin sıvı halden buhar haline geçebilir mi)? Konsantrasyon, nem ve sıcaklık seviyeleri nelerdir? Ortamda ısı, alev, patlama, radyasyon, elektrostatik, biyolojik madde, keskin veya aşındırıcı yüzey gibi ekstra bir tehlike var mı? Görünürlük ya da hareket açısından özel bir gereklilik var mı?
2.adım: İhtiyaç duyulan korumanın minimum düzeyini belirleyin
Kategori III Kimyasal Koruyucu Giysi tip sertifikası, maruz kalınan maddenin formuna (gaz, sıvı veya toz) karşı tüm giysinin sızdırmazlığını tanımlar. Buna rağmen, bu sertifika kesinlikle giysinin bu tip maruziyet karşısında %100 sızdırmaz olduğu anlamına gelmez. Kullanıcı detaylı sonuçlara bakarak giysinin gerçek koruma bariyeri ve sızdırmazlığı konusunda bir sonuca varabilir.
3.adım: Tehlikenin toksisitesini değerlendirin
Tehlikenin toksisitesinin veya o tehlikeye uzun ya da kısa süreli maruz kalma durumunda ortaya çıkacak sonuçların bilinmesi şarttır. Bir tipi geçen giysinin yeterli bir koruma sağlayıp sağlamadığını değerlendirin.
4.adım: Kumaşın ve dikişin koruyucu performans gerekliliklerini belirleyin
Sıvı kimyasal penetrasyon (geçiş) testlerinin sadece 60 saniyelik bir süre içerisinde yapıldığını aklınızda bulundurun. 60 saniye aşıldığında, kumaşın kullanıcıyı koruyup korumadığını belirleyebilmek için, permeasyon (nüfuz) verilerine başvurulması gerekir. Permeasyon; sıvı, buhar veya gaz formundaki bir kimyasalın koruyucu giysi malzemesinden moleküler seviyede geçtiği bir süreçtir. Bu süreç, görünür izler bırakmadan gerçekleşebilir. Permeasyon testinin süresi 8 saattir.
Tavsiye: Detaylı açıklama, örnekler ve permeasyon verisi için DuPont permeasyon kılavuzuna başvurabilirsiniz.
Malzemenin performans seviyesi belirlendikten sonra dikişlerin de test edildiğinden ve aynı bariyer seviyesini sunduğundan emin olun.
5.adım: Mekanik performans gerekliliklerini belirleyin
Kumaşın ve dikişin mekanik performans sınıfları bir göstergedir ve yapılan işin yapısına bağlı olarak, bazı özellikler diğerlerinden daha önemli hale gelebilir. Üstün koruma bariyeri sadece çalışma şartlarına karşı koyabiliyorsa ve iş süresince dayanıklılığını koruyabiliyorsa değerlidir. Ayrıca, doğru bedenin seçilmesi de doğru korumayı garantilemede çok önemlidir. Çok büyük veya çok küçük beden tulum kullanımından kaçının ve doğru bedeni seçtiğinizden emin olun.
6.adım: Konfor ile ilgili değerlendirmeler
Koruma gibi konfor da çok önemlidir. Uygun koruyucu ve mekanik performans belirlenirken kullanıcının konforunun da en üst seviyede tutulması tulumun doğru kullanılmasına katkıda bulunacaktır. Böylelikle, kullanıcı memnuniyeti ve üretkenliği optimize edilir. Giyme denemelerinde sıklıkla bahsedilen temel konfor faktörlerinin arasında; eğilme/esneme sırasındaki hareket kolaylığı, hafiflik, yumuşaklık ve nefes alabilirlik özellikleri yer alır. Hem hava hem de buharı geçirebilen tulumlar; nefes almayan, tamamen geçirimsiz olan tulumlara göre daha rahattır. Ancak bazı nefes alabilen malzemelerin (örn. SMS) partikül veya kimyasal bariyer özellikleri düşüktür. Öte yandan Tyvek® malzeme; korumadan ödün vermeksizin nefes alabilirliği sayesinde konforludur.
7.adım: Tedarikçi seçimi
Koruma, kullanım sırasındaki performans ve konfor gibi üreticinin sürekli kaliteye ilişkin marka saygınlığı da ana kriterlerdendir. DuPont ISO 9001 ve ISO 14001 sertifikalıdır ve DuPont koruyucu tulum ve kumaşları minimum gerekliliklerin ötesine geçen sıkı istatistiksel kalite kontrolleri ile üretilir.
8.adım: Ürünün doğru kullanımını tespit edin
Ürün sınırlamalarının farkında olun çünkü bu sınırlamalar ürünün doğru kullanımı hakkında size faydalı bilgiler verebilir. Bunlar aynı zamanda şu önemli soruları da gündeme getirebilir: Ekstra bantlama gerekli mi? Topraklama ihtiyacı dikkate alınmalı mı? Sıcaklığa maruz kalındığında performans nasıl etkilenir? Kontaminasyondan kaçınmak için giysiyi çıkarma konusunda özel bir eğitim gerekli mi?
9.adım: Giyme Testi
Seçiminizi yaptıktan sonra neden tulumunuzu test etmeyesiniz ve kullanım sırasındaki performansını değerlendirmeyesiniz? Giyme denemeleriyle ürünü test etmek, seçim sürecinde mantıklı bir adımdır.
Ek adımlar: Özel değerlendirme ve test hizmetleri
DuPont, risk analizine ve tulum seçimine yardımcı olmak için, web-tabanlı araçlardan ve DuPont Kişisel Koruma uzmanları ve kimyagerler ile beraber risk değerlendirmesi desteğinden, kimyasallarınız için kimyasal geçirgenlik bariyer testine kadar çeşitli yardım olanakları sunar. DuPont uzmanları, ayrıca güvenli kullanım için kullanıcıya eğitim verilmesine ve kullanıcı kabulünü kolaylaştırmak için ürün performans açıklamaları sunmaya da hazırdır. Teknik Hat servisi, koruyucu giysiler hakkındaki teknik soruları cevaplar. Buradaki uzmanlar Tyvek® ve Tychem® tulumlarda kullanılan materyallerin fiziksel özellikleri, kimyasal permeasyonu ve penetrasyonu konusunda kapsamlı bir veritabanını yönetir.